Μπακλαβάς με αμύγδαλα!

 

Μπακλαβάς με αμύγδαλα και κρίθινο παξιμάδι
Συνολικός χρόνος
1 hr
 

Είναι ένα υπέροχο γλυκό που όλοι θα αγαπήσετε.

Συστατικά
  • 400 γρ φύλλο Βηρυτού
  • 70 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 70 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ παξιμάδι κρίθινο
  • 300 γρ αμύγδαλο ωμό
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
  • 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 ml νερό
  • 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση

Παίρνουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε για 1-2 λεπτά από ένα αντικολλητικό τηγάνι για να απελευθερωθούν τα έλαια τους.

 

Στη συνέχεια,  αφού κρυώσουν λίγο μαζί με το παξιμάδι τα χτυπάμε στο multi. Προσθέτουμε και την κανέλα και τελευταία τη ζάχαρη.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

 

Λιώνουμε τα δύο είδη από το βούτυρο  μας και ξεκινάμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα μας.

Αρχικά, τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ταψιού μας 5 φύλλα (αλείφοντας καλά καλά μεταξύ τους).

 

Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα και προσθέτουμε από πάνω το επόμενο φύλλο  μας σουρώνοντας το ελαφρά.

 

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση μας.

Για το τέλος, αφήνουμε 3-4 φύλλα (αφού ξανά τα βουτυρώσουμε καλά καλά).

 

Χαράσσουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι τοποθετώντας το σχεδόν μέχρι κάτω, βρέχουμε ελαφρώς με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (τοποθετώντας το ταψί  μας στη μέση περίπου) στους 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας).

Όση ώρα είναι στο φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι (ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, συνεχίζουμε για πέντε λεπτά).

 

Όταν ο μπακλαβάς μας ετοιμαστεί τον σιροπιάζουμε (ζεστό γλυκό, χλιαρό προς κρύο σιρόπι).

 

Αφήνουμε για κάποιες ώρες να "τραβήξει" το σιρόπι και σερβίρουμε.

Την επομένη είναι καλύτερο.

 

Tips

Eαν μας αρέσει προσθέτουμε άλλους ξηρούς καρπούς (επιλογής μας).

Η συνταγή είναι για ένα ταψάκι  μακρόστενο (όχι πολύ μεγάλο).

 

Scroll Up