Το ψωμί γενικώς αρέσει στα παιδιά. Εδώ έχουμε μία εκδοχή με ένα ψωμάκι, περίπου “Νάαν” (ένα ινδικό ψωμί), πεντανόστιμο που συνοδεύεται υπέροχα από μοσχαρίσιο κιμά και σαλάτα.
- 15 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- 1 κούπα αλεύρι ολικής
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ. σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι πιπέρι
- 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 2-3 φρέσκιες ντομάτες
- 1/3 κούπας χυμό ντομάτας
- 1/2 φρέσκο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Αρχικά θα φτιάξουμε τα ψωμάκια μας.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό (προσοχή να μην καίει) και τη ζάχαρη και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και ζυμώνουμε καλά καλά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα λείο και μαλακό ζυμάρι.
Εαν είναι σφιχτό (ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιούμε) ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή ελάχιστο γάλα ακόμη.
Αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο σε μία βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα.
Παίρνουμε το ζυμάρι μας και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη και ψήνουμε τα ψωμάκια μας σε αντικολλητικό τηγάνι (ρίχοντας ελάχιστο λάδι) ή σε γκριλιέρα.
Αφού ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τον κιμά μας.
Σωτάρουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο τον κιμά μας καλά καλά και στην συνέχεια προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Αφού πάρουν μία βράση προσθέτουμε ντομάτα και χυμό, λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε επάνω στη φωτιά για 15-20 λεπτά να σιγοψηθεί ο κιμάς μας.
Τέλος, προσθέτουμε (εαν επιθυμούμε) διάφορα λαχανικά (βρασμένο μπρόκολο, πιπεριές χρωματιστές, ψιλοκομμένα καρότα) και αφού πάρουν μία ακόμη βράση όλα μαζί, αφαιρούμε από το μάτι.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει.
Παίρνουμε τα ψωμάκια μας, το κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε με το μείγμα μας.
Εαν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω πασπαλισμένο τυρί της αρεσκείας μας.
Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένη σαλάτα λαχανικών εποχής ή και με σαλάτα κινόα (όπως εγώ εδώ).
Πιστέψτε με θα το λατρέψετε.
Καλή σας απόλαυση!