Εαν αγαπάτε το πορτοκάλι θα λατρέψετε αυτά τα μπισκότα
- 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. baking
- 1 μεσαίο αυγό
- 1/2 κούπας κράνμπερις αποξηραμένα μαζί με αμύγδαλα ή καρύδια
- 1 κρόκο αυγού
- 2-3 πορτοκάλια και λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά)
Ξεκινάμε ανακατεύοντας το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά καλά (μπορούμε και με το χέρι χωρίς χρήση μίξερ).
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό μας και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, ρίχνοντας στο μείγμα μας τελευταίους τους ξηρούς καρπούς.
Δημιουργούμε μία αφράτη ζύμη και αφού της δώσουμε ένα σχήμα (συνήθως την κάνουμε μία μπάλα) τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε για 20 λεπτά με 1 ώρα στο ψυγείο για να " ξεκουραστεί".
Εν τω μεταξύ παίρνουμε τα πορτοκάλια μας και αφού τα πλύνουμε καλά, κόβουμε σε ροδέλες (πολύ λεπτές). Σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και από τις δύο πλευρές και αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη (πάχους περίπου 1 εκ) και κόβουμε σχήματα με κουπ πάτ της αρεσκείας μας.
Προτιμάμε στρογγυλά σχήματα για να βάλουμε από πάνω το πορτοκάλι.
Με ένα λίγο μικρότερο κουπ πατ (στρογγυλό) ή με ένα ποτήρι πατάμε ελαφρώς την επιφάνεια (να δημιουργηθεί ένα αυλάκι).
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού και τοποθετούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία. Πιστέψτε με είναι πεντανόστιμα.
Τips
Boύτυρο και αυγό πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
Το κόλπο είναι να γίνει το αυλάκι σωστά και να μπει στη θέση του το πορτοκάλι, μιας και μπαίνοντας στο φούρνο έχει την τάση να ξεκολλάει από την επιφάνεια.
Βασική προυπόθεση να έχουμε λεπτές ροδέλες για να ψηθεί από κάτω το μπισκότο.
Η συνταγή βγάζει 25-30 μπισκότα (ανάλογα με το μέγεθος).