Κέικ κανέλας
Συνολικός χρόνος
1 hr
΄Ισως το πιο αρωματικό, εθιστικό κέικ που έχω φτιάξει. Εαν αγαπάτε την κανέλα θα ξετρελαθείτε.
Μερίδες: 1 φόρμα κλασσική
Θερμίδες: 320 kcal
Συστατικά
- 150 γρ βούτυρο
- 3 αυγά
- 270 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ αλεύρι φαρίνα
- 400 ml ξυνόγαλα
- 1 κ. γλυκού baking powder
- 1 βανίλια
Για το μείγμα κανέλας
- 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ καστανή ζάχαρη
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλη κ.σούπας κανέλα
Για το γλάσο ζάχαρης (προαιρετικά)
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 2 σούπας γάλα φρέσκο κρύο
- 1 κ. γλυκού βανίλια
- ελάχιστη κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά καλά το αλεύρι με το baking και τη βανίλια. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα αυγά και σιγά σιγά προσθέτουμε το ξυνόγαλα εναλλάξ με το αλεύρι.
Αφού ομογενοποιηθούν καλά όλα μας τα υλικά τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ για το μείγμα της κανέλας και ρίχνουμε πάνω από το προηγούμενο μας μείγμα.
Ανακατεύουμε λίγο, εάν επιθυμούμε να απλωθεί σε όλο το κέικ μας-εγώ πολλές φορές το αφήνω και από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Λίγο πριν ψηθεί το κέικ φτιάχνουμε το γλάσο μας, ανακατεύοντας καλά καλά όλα τα υλικά και περιχύνουμε μ αυτό το κέικ μας, όσο είναι ακόμη ζεστό.
Καλή σας απόλαυση!