Πρόσφατα γεύτηκα κάτι παρόμοιο και είπα να το επιχειρήσω μόνη μου. Είναι ένα κέικ ιδιαίτερο με έντονη τη γεύση του χουρμά.
- 230 γρ χουρμάδες
- 160 ml ξυνόγαλο
- 75 γρ καστανή ζάχαρη
- 110 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 100 γρ καρύδια χονδροκομένα
- 1 κ.γλυκού κανέλα
- 1 κ. σούπας κακάο
- 2 μεσαία αυγά
- 240 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλυκού baking
- 1 πρέζα αλάτι
Αρχικά παίρνουμε τους χουρμάδες και αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι τους ψιλοκόβουμε. Τους τοποθετούμε σε ένα μπωλ προσθέτοντας το ξυνόγαλο. Αφήνουμε να μαλακώσουν για 10-15 περίπου λεπτά.
Εν τω μεταξύ παίρνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε την κανέλα και ένα ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κακάο και προσθέτουμε τους χουρμάδες μαζί με το ξυνόγαλο καθώς και τα καρύδια.
Ρίχνουμε από πάνω το αλεύρι μας (κοσκινισμένο) με το baking και το αλάτι. Το μείγμα μας βγαίνει λίγο σφιχτό, μην ανησυχείτε.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα μας σε φόρμα για κέικ μακρόστενη (αφού την έχουμε πρώτα αλευρώσει).
Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 170-175 σε αέρα για 50-60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
Σερβίρουμε
Καλή σας απόλαυση