Choux με creme patissiere

 

Choux με creme patissiere
Συστατικά
  • 140 ml φρέσκο γάλα
  • 125 ml χλιαρό νερό
  • 100 γρ βούτυρο σε κύβους
  • 1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κρέμα ζαχαροπλαστικής - creme patissiere
  • 1 στικ βανίλιας
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 150 ml γάλα φρέσκο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 1 σφηνάκι λεμοντσέλο
  • 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς.

 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο  μάτι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε και το βούτυρο.

Μόλις αρχίσει ελαφρώς να  πάρει βράση,  προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας (αφού φυσικά το κοσκινίσουμε πρώτα).

 

Ανακατεύουμε διαρκώς για 2-3 λεπτά. Το μείγμα μας είναι έτοιμο όταν θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας μας.

 

Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.

 

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο (για να κρυώσει το μείγμα μας).

 

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη.

 

Παίρνουμε κορνέ ή ένα κουτάλι ή αυτό το εργαλείο για το παγωτό και φτιάχνουμε μπαλίτσες 2-3 εκατοστών που τοποθετούμε σε ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.

Προσοχή: φροντίζουμε να τις τοποθετήσουμε σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν πολύ στο φούρνο.

 

 Ψήνουμε στους 190- 200 βαθμούς (στις αντιστάσεις) για 20-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας (μέχρι να ροδίσουν καλά - όχι να καούν).

 

Βγάζουμε και αφήνουμε 4-5 ώρες στην άκρη.

 

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Παίρνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας μέχρι να ζεσταθεί ελαφρώς ,όχι να βράσει (σε χαμηλή φωτιά προσοχή).

 

Χτυπάμε δυνατά με το σύρμα σε ένα μπολ τα αυγά μας, τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ πολύ καλά για αρκετή ώρα.

 

Προσθέτουμε και το λεμοτσέλο  μας ή ότι άλλο ποτό επιθυμούμε (ίσως και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού).

 

Ρίχνουμε το μισό μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά. Ενσωματώνουμε στο μείγμα μας λίγο ξύσμα λεμονιού ή ότι άλλο εμείς επιθυμούμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα μας.

 

Τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και το αφήνουμε  για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας το μείγμα συνεχώς με το σύρμα.

 

Τέλος, τοποθετούμε το μείγμα σε μία μπασίνα, καλύπτουμε ακριβώς από πάνω χωρίς κενό με μεμβράνη διάφανη και το αφήνουμε για κάποια ώρα να κρυώσει.

 

Παίρνουμε τα σου μας. Τα κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι και τα γεμίζουμε με την κρέμα μας ή τα τρυπάμε από κάτω ελαφρώς και τοποθετούμε μέσα την κρέμα μας.

(Μπορούμε να τα γεμίσουμε και ανοίγοντας μία μικρή τρυπούλα από κάτω και γεμίζοντας το με κορνέ).

 

Καλή σας επιτυχία, είναι εξαιρετικά να ξέρετε!!!!!

Τips:

Το βασικό είναι να γίνει η κρέμα σας αέρινη και νόστιμη.

Κατά τη διαδικασία ψησίματος των choux δεν ανοίγουμε το φούρνο.

Εαν θέλετε φτιάχνετε μία καραμέλα από πάνω ή πασπαλίζετε με άχνη ή περιχύνετε με γκανάς.

Για καραμέλα θα χρειαστείτε: 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη και 2 κ. σούπας νερό χλιαρό. Σε μία μικρή κατσαρόλα ή  και σε τηγάνι αντικολλητικό ρίχουμε τα δύο αυτά υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει η καραμέλα μας (προσοχή σε χαμηλή φωτιά και κυρίως προσοχή μην πέσει πάνω σας η  καραμέλα γιατί καίει πάρα πολύ).

 

 

Scroll Up