Φάβα Σαντορίνης με γαρίδες

 

Φάβα Σαντορίνης με γαρίδες

Αγαπώ τη φάβα.Τι λέτε μπαίνουμε παρέα στην κουζίνα να τη φτιάξουμε;

Μερίδες: 4 άτομα
Συστατικά
  • 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα φάβα Σαντορίνης
Για τη σάλτσα μας
  • λίγες γαρίδες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2-3 κ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • λίγη κάπαρη ή καπαρόφυλλα
Εκτέλεση

Αρχικά ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα.

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και ανάβουμε την εστία. Μόλις πάρει βράση χύνουμε όλο το νερό, περνάμε από σουρωτηράκι τη φάβα και ξεπλένουμε ξανά.

 

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τη φάβα.

 

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα καλά και προσθέτουμε ζεστό νερό να καλύψει τη φάβα και να είναι 2-3 δάχτυλα πάνω από αυτήν.

 

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50-60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού της,  ανακατεύουμε ελαφρώς για να μη μας καεί.  Αφαιρούμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα μία λινή πετσέτα. Στο σημείο αυτό εάν θέλουμε προσθέτουμε μία ακόμη κουταλιά ελαιόλαδο.

Αφήνουμε για 30 λεπτά.

 

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τις γαρίδες. (2-3 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους).

 

Αφαιρούμε. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και 2-3 λεπτά αργότερα το σκόρδο ψιλοκομμένο.

 

Στη συνέχεια, τις ντομάτες ψιλοκομμένες και αφήνουμε να βράσουν για λίγο αφού προσθέσουμε λίγο νερό. Προσθέτουμε και τις γαρίδες με το βαλσαμικό (γιάμι), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μία τελευταία  βράση μέχρι να πήξει η σάλτσα μας προσθέτοντας στο τέλος λίγη κάπαρη ή και καπαρόφυλλα.

Σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω τη σάλτσα μας με τις γαρίδες. Καλή σας απόλαυση.