Αγαπημένο καλοκαιρινό κέικ χωρίς μίξερ
- 250 ml καλαμποκέλαιο
- 90 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ ζάχαρη καστανή
- 4 μεσαία αυγά
- 1 γενναία κ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ αλεύρι φαρίνα (κοσκινισμένο)
- 1 κ. σούπας baking
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγη κανέλα σκόνη
- χυμό και ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 7-8 φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση
- 30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ ζάχαρη καστανή
- λίγη κανέλα σε σκόνη
- 80 γρ 80 γρ βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε κύβους
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 70 γρ ψιλοκομμένο καρύδι
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύω, τρίβοντας τα με τα χέρια όλα τα υλικά του crumble (σε μορφή χονδρής, τριφτής άμμου) και αφήνω για λίγο στην άκρη.
Σε μία μπασίνα τοποθετώ πρώτα το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα με το χυμό πορτοκαλιών και τη ζάχαρη ανακατεύοντας ελαφρά με αυγοδάρτη.
Προσθέτω τα αυγά, το αλάτι και το γιαούρτι και συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτω το αλεύρι με το baking και την κανέλα και ανακατεύω με μαρίζ.
Σε αλευρωμένη και καλά βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα - καλύτερα αποσπώμενη (διαμέτρου 20-22 εκ) ρίχνω το μείγμα.
Βυθίζω τα σύκα ελαφρώς στην επιφάνεια και αφού στη συνέχεια προσθέσω το crumble ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 στον αέρα για 45-50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε (εάν το προτιμάμε πιο γλυκό περιχύνουμε ελαφρώς με μέλι).