Kαρυδόπιτα με ή χωρίς σοκολάτα

 

Καρυδόπιτα με ή χωρίς σοκολάτα. Η απόφαση δική σας.

Δε θέλω να το παινευτώ μα πιστεύω πως είναι η πιο νόστιμη καρυδόπιτα που έχετε γευτεί! Eάν φυσικά σας αρέσει να είναι ελαφριά και χωρίς πολύ σιρόπι.

Συστατικά
  • 145 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 135 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ ψιλό σιμιγδάλι
  • 95 γρ τριμένο καρύδι
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 55 ml πλήρες γάλα
  • 30 ml κονιάκ
  • 1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 1 κ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι μας
  • 250 ml νερό
  • 290 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι Κανέλα
Για το γλάσο
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κ. σούπας γάλα
  • 45 γρ βούτυρο
  • ελάχιστο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση

Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς (αέρα). Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα ασπράδια με 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη άχνη τα χτυπάμε μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε μόνο τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.

 

Προσθέτουμε τη μαρέγκα μας, στη συνέχεια το ελαιόλαδο, το γάλα μας, τα ψιλοκομένα καρύδια μας, τη σόδα (που έχουμε προσθέσει στο κονιάκ), και το αλεύρι μας (κοσκινισμένο) μαζί με το σιμιγδάλι, το baking και την κανέλα μας. Ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ και αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψάκι (22-25 εκ).

 

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.

 

Όση ώρα ψήνεται η καρυδόπιτα μας φτιάχνουμε το σιρόπι.

 

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και αφού βάλουμε στο μάτι, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

 

Μόλις η καρυδόπιτα βγει από το φούρνο περιχύνουμε με το σιρόπι μας.

 

Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να απορροφηθεί καλά το σιρόπι (εαν μπορούμε να περιμένουμε τόσο).

 

Κάποιοι σταματούν εδώ. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν προσθέτοντας και το γλάσο.

 

Για το γλάσο μας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Σε μπαιν μαρί ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και αφού λιώσουν απλώνουμε με απαλές κινήσεις πάνω στη σιροπιαστή πλέον καρυδόπιτά μας. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομένα καρύδια. Καλή σας απόλαυση.