Κέικ με ξυνόγαλα και βατόμουρα
Συνολικός χρόνος
1 hr 10 mins
Μερίδες: 1 φόρμα
Θερμίδες: 350 kcal
Συστατικά
Για το κέικ
- 200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
- 500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γ. baking
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 400 γραμμάρια ξυνόγαλα
- 200 γραμμάρια βατόμουρα
- 1 σφηνάκι μαστίχα
Για την επικάλυψη
- 50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
- 70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια βούτυρο κρύο
- 2 κ.γ. κανέλλα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά μας και στη συνέχεια το ξυνόγαλα με το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το baking και τη μαστίχα και τέλος τα βατόμουρα.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα και αφού ανακατέψουμε ελαφρώς μεταξύ τους σε ένα μπωλ και κάνουμε κάτι σαν τριφτή ζύμη όλα τα υλικά της επικάλυψης, πασπαλίσουμε με αυτήν το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,σε αέρα, στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).
Καλή σας απόλαυση!.
TIPs
- Kρατείστε την στην άκρη για τη νέα σοδειά φρέσκων βατόμουρων. Τα δικά μου εδώ ήταν κατεψυγμένα αλλά υπέροχα, από ένα κτήμα φίλου. Νομίζω θα είναι υπέροχο και με κεράσια.
- Αντικαταστήστε το ξυνόγαλα με γιαούρτι εαν θέλετε (αν και το αγαπώ έτσι).