Μία πίτα αλμυρή με κίτρινη κολοκύθα και διάφορα τυριά
- 400 γρ αλεύρι κίτρινο
- 200 γρ αλεύρι σκληρό
- 1 κ. σούπας αλάτι
- 1 σφηνάκι ρακί ή ξύδι
- 250 ml (περίπου) νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 800 γρ κολοκύθα κίτρινη "Αγρόκηπος Χαλβατζή"
- 1 κούπα τραχανά ξυνό
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 κρεμμύδι φρέσκο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 200 γρ φέτα πικάντικη
- 100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμένη
- 1 μεσαίο αυγό
Σε μία μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι (και τα δύο είδη), το αλάτι, τη ρακί και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και δημιουργούμε μία τριφτή ζύμη (σαν άμμο). Ενώνουμε καλά καλά τα υλικά μας και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό.
Δουλεύουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Ίσως στη φάση αυτή χρειαστεί να ρίξουμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιούμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε έξι μπαλάκια και σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και σωτάρουμε σε τηγάνι αντικολλητικό με το ελαιόλαδο.
Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το σπανάκι μας (πλυμένο και σκουπισμένο καλά καλά) και το δυόσμο μας.
Μεταφέρουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε την κολοκύθα μας (αφού πρώτα τη λιώσουμε με ένα πηρούνι ή στο multi).
Ρίχνουμε τη φέτα μας, το πληγούρι, την κεφαλογραβιέρα και τελευταίο το αυγό μας.
Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στον πάγκο μας αλευρώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε τα τρία ζυμαράκια μας μαζί, βάζοντας μεταξύ του πρώτου και δεύτερου λίγο ελαιόλαδο. Αφού αλευρώνουμε τον πλάστη μας, ανοίγουμε καλά καλά το φύλλο μας (τόσο όσο να χωράει στο ταψάκι μας - περίπου 28 εκ).
Τοποθετούμε το φύλλο μας στο ταψί μας, αφού πρώτα το λαδώσουμε καλά καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα μας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το επόμενο μας φύλλο που θα καλύψουμε την πίτα μας.
Χαράσσουμε την επιφάνεια καλά (όχι μέχρι κάτω κάτω) λαδώνουμε καλά όλο μας το φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
Αφήνουμε για 10 λεπτά και αφαιρούμε από το ταψί (για να μην μαλακώσει το κάτω φύλλο μας).
Καλή σας απόλαυση!!!
Τips
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα είδη τυριών και φυσικά μπορούμε να βάλουμε τη μισή ποσότητα κίτρινης κολοκύθας και την υπόλοιπη πράσινο κολοκύθι τριμένο στον τρίφτη.
Μπορούμε αντί για πληγούρι να βάλουμε ρύζι ή ακόμη και κινόα.
Θα γίνει εξίσου νόστιμη!!!