Το δικό μου stollen

 

To δικό μου stollen

Λατρεύω τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο φτιάχνω αυτό το γλυκάκι! Γερμανικό μεν αγαπημένο δε. Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο μα θα το λατρέψετε.

Συστατικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ ξανθή σταφίδα
  • 250 γρ φρούτα αποξηραμένα (βερύκοκα, ανανά, κράνμπερις, σύκα)
  • 250 γρ αμύγδαλα χονδροκομμένα
  • λίγο ρούμι (για τα αποξηραμένα φρούτα)
  • 30 γρ ξερή μαγιά
  • 320 γρ βούτυρο επιλογής σας (καλό βούτυρο συνήθως για περισσότερο άρωμα)
  • 170 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 240 ml φρέσκο γάλα
  • 1/2 ξύσμα λεμονιού
  • 2 μεσαία αυγά
Για επικάλυψη
  • 30 γρ βούτυρο Αγελάδος λιωμένο
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση

Αρχικά παίρνουμε τα αποξηραμένα μας φρούτα και τις σταφίδες για 2-3 ώρες στο ρούμι. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο αφού τα σουρώσουμε και κρατήσουμε το ρούμι μας.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο γάλα ζεστό με τη μαγιά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ), βάζουμε τo αλεύρι μας (αφού το κοσκινίσουμε) μαζί με τη τη ζάχαρη,  το μισό μας  βούτυρο λιωμένο, τα αυγά χτυπημένα ελαφρώς και το μισό  μας γάλα.

 

Με τα χέρια (ή το γάντζο του μίξερ) δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη.

(Εάν κολλάει στα χέρια μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη). 

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία ζύμη λεία.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

 

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα, το λεμόνι και τα αμύγδαλα με την κανέλα (προαιρετικά-εαν μας αρέσει). Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το αλεύρι μας και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε και το ρούμι (αυτό που είχαμε βάλει τα αποξηραμένα μας φρούτα).

Αφού γίνει λείο το μείγμα μας, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να φουσκώσει το μείγμα μας (πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο).

Μεταφέρουμε στον πάγκο της κουζίνας μας και χωρίζουμε το μείγμα μας στα δύο. Φτιάχνουμε το επιθυμητό μας σχήμα και το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για περίπου μία ώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για περίπου μία ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με άχνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Καλή σας απόλαυση.

Για να κάνουμε αυτούσια τη συνταγή, αφού κρυώσει καλά καλά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε έτσι για 5-6 μέρες. Στη Γερμανία το αφήνουν και 15 μέρες. Μην το φοβηθείτε δεν πρόκειται να στεγνώσει ή να πάθει κάτι. Αντίθετα, βγάζει όλα του τα αρώματα.

Scroll Up