- 100 γρ αλεύρι κίτρινο
- 100 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σούπας ξηρή μαγιά
- 75 ml χλιαρό νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
- 1 κρεμμυδάκι κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο σε ροδέλες
- 50 γρ τυρί φέτα σε κομματάκια
- 10 ελιές ψιλοκομμένες
Αρχικά σε μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί ελαφρώς η μαγιά.
Σε άλλο μπολ, τοποθετούμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τη μαγιά.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Φτιάχνουμε μια μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να διπλασσιαστεί.
Εν τω μεταξύ, παίρνουμε τα υλικά για τη γέμιση και αφού ψιλοκόψουμε τις ελίτσες, ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Και τώρα το εύκολο, μα λίγο μπελαλίδικο (που όμως θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους). Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε κυκλικά και προσθέτουμε απλωμένη, λίγη από τη γέμιση.
Παίρνουμε λίγο ελαιόλαδο ή νερό και αλείφουμε τις άκρες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας το 2ο ανοιγμένο φύλλο, γέμιση, 3ο φύλλο, γέμιση, 4ο φύλλο.
Τοποθετούμε με προσοχή σε ταψάκι με λαδόκολλα. Στο κέντρο του βάζουμε ανάποδα ένα μικρό ποτηράκι ή φλυτζανάκι. Και αρχίζουμε να κόβουμε τη ζύμη μέχρι κάτω με το μαχαίρι, μέχρι το φλυτζάνι. Αρχικά, κόβουμε στα δυο, στα τέσσερα, στα οκτώ, στα 16 περίπου ίσα κομμάτια με τη μορφή του ρολογιού από αριστερά προς τα δεξιά.
Παίρνουμε τα δύο μπροστινά μας τα στρίβουμε αντίθετα (το αριστερό προς τα αριστερά και το δεξί προς τα δεξιά, 2-3 φορές) και στο τέλος ενώνουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να δημιουργηθούν 8 κομμάτια σε μορφή χιονονιφάδας.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή γάλα ή και αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Θα το λατρέψετε. Καλή σας απόλαυση.