Πορτοκαλόπιτα

 

Πορτοκαλόπιτα

Την αγαπώ πολύ πολύ!

Συστατικά
  • 200 ml καλαμποκέλαιο
  • 180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
  • 1 μεσαίο πορτοκάλι
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 4 μεσαία αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ. γλυκού baking powder
Για το σιρόπι
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Αρχικά, ξεπαγώνουμε το φύλλο Βηρυττού  και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Ανοίγουμε το πακέτο και κρατάμε 5 φύλλα.
Τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας ή με ψαλίδι και τα τοποθετούμε απλωμένα καλά καλά σε μεγάλο ταψί.
Τα βάζουμε στους 100 βαθμούς και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά αφού τα ανακατεύουμε αρκετές φορές να μην κολλήσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός 2 με 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.

Προσθέτουμε το γιαούρτι μας, το baking και το καλαμποκέλαιο.

Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι μας, βγάζουμε τη φλούδα προσεκτικά, αφαιρώντας τα κουκούτσια και το ρίχνουμε στο multi χτυπώντας το μέχρι να λιώσει καλά.Προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε . Τέλος ρίχνουμε τα φύλλα μας και ανακατεύουμε ελαφρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

 

Βουτυρώνουμε  ένα ορθογώνιο,  μέτριο ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα (απ αυτά που αφήσαμε στην άκρη).Από πάνω  ρίχνουμε το μείγμα της πορτοκαλόπιτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας.

 

Πριν γίνει το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανοίγουμε την εστία μας και αφήνουμε να πάρει μία βράση (συνολικά 3 με 5 λεπτά).

Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από το φούρνο,  περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει,  κόβουμε και σερβίρουμε.  Καλή σας απόλαυση!!