Τρώγονται μετά μανίας
- 350 γρ αλεύρι σκληρό
- 150 γρ αλεύρι ολικής
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50 γρ βούτυρο
- 1/2 κ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σούπας μέλι
- 280 ml φρέσκο γάλα
- λίγο αλάτι
Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά σε σκόνη, το αλάτι με τη ζάχαρη και το γάλα μας (αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς).
Αφήνουμε για 5 λεπτά αφού το ανακατέψουμε καλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ έχουμε βάλει τα δύο είδη αλευριού και αφού κάνουμε στη μέση μία λακούβα ρίχνουμε τα υγρά μας, ανακατεύοντας απαλά απαλά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή αλλά να μην κολλάει.(Εαν δείτε ότι κολλάει προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη).
Κόβουμε τη ζύμη μας σε ίσα μέρη (περίπου 8 με 10 μπαλίτσες) και αφού τοποθετήσουμε σε ένα ταψί καλύπτουμε με μία υγρή πετσέτα.
Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού ή με γάλα, πασπαλίζουμε με ότι επιθυμούμε (εγώ έβαλα βρόμη, λιναρόσπορο ότι θέλετε) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 15 με 20 περίπου λεπτά-ανάλογα με το φούρνο.
Καλή σας απόλαυση.
Τips
Αντί για γάλα βάζουμε αν θέλουμε χλιαρό νερό και αντί για βούτυρο ελαιόλαδο (έτσι όμως πιστέψτε είναι ΤΕΛΕΙΑ).
Επειδή γλυκίζουν ελαφρώς είναι υπέροχα με κάτι αλμυρό, τυρί πικάντικο, σαλάμι αέρος. Εαν πάλι δεν τα προτιμάτε γλυκά απλώς να παραλείψετε τελείως το μέλι.
Τα παιδιά μπορούν να τα φάνε και σκέτα.