Αγαπημένο χαλούμι, λατρεμένη Κύπρος.
Μία υπέροχη αρωματική τυρόπιτα!
- 1/2 ποτήρι κίτρινα τυριά τριμένα
- 1 1/2 ποτήρι τριμένο χαλούμι
- 2 κ. γλυκού baking powder
- 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 μεσαία αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγη μαστίχα
- λίγο μαχλέπι
- 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
- 2 κ.σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σούπας βούτυρο
- 1 ποτήρι φρέσκο χλιαρό γάλα
- 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
- 2-3 κ.γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ. Τρίβουμε τα τυριά μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπωλ και προσθέτουμε το baking και το αλάτι.
Χτυπάμε στο multi (ή στο γουδί με το γουδοχέρι-παραδοσιακά) μαχλέπι και μαστίχα με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το κάνουμε σκόνη.
Προσθέτουμε στο αλεύρι μας, το φρέσκο και τον ξηρό δυόσμο καθώς και τα τυριά μας.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε ξανά.
Σ’ ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά.(Εαν επιθυμούμε ρίχνουμε προαιρετικά 1 κουταλιά της σούπας γάλα).
Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο λιωμένο και συνεχίσουμε το ανακάτεμα, μέχρι, απλά να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αυγά και στο τέλος σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 με 60 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Καλή καλή επιτυχία.
Υ.Γ. Η συνταγή αυτή είναι για μία κλασσική φόρμα κέικ.
Μπορείτε εαν επιθυμείτε να βάλετε λίγο περισσότερο χαλούμι.