Παραδοσιακά μελομακάρονα….της μανούλας

 

Μελομακάρονα παραδοσιακά!

Το μυστικό σ αυτά είναι να βρείτε  την καλύτερη ποιότητα σε ελαιόλαδο, πορτοκάλια και μέλι. Επίσης βρείτε μία ίδια μονάδα  μέτρησης (για παράδειγμα 1 κούπα) και ακολουθήστε ακριβώς τη συνταγή.

Συστατικά
  • 2 κούπες παρθένο ελαιόλαδο
  • 3/4 κούπας χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κ.σούπας σόδα *διαλύω στο χυμό
  • 1 κ.σούπας baking powder
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 6 κούπες αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
Για το μέλωμα
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κούπες μέλι
  • λίγο λεμόνι
  • καρύδια
Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη με το λάδι και ανακατεύουμε καλά καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας πάντα στο τέλος το αλεύρι μας. (Υπάρχει περίπτωση να πάρει και 6 1/2 κούπες αλεύρι-το μείγμα πρέπει να βγαίνει μαλακό- αυτό εξαρτάται πάντα από το αλεύρι που χρησιμοποιούμε).

 

Ανακατεύουμε καλά καλά το μείγμα μας και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα στο επιθυμητό μας σχήμα. Εγώ τα προτιμώ λίγο πιο μικρά από τα κλασσικά παραδοσιακά.

 

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 20 με 25 λεπτά.

 

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας και βαπτίζουμε για δευτερόλεπτα τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι μας.

Πασπαλίζουμε με κανέλα (προαιρετικά) και ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλή σας απόλαυση.

 

Tips

Για περισσότερο άρωμα προσθέτουμε στο ξύσμα μας και λεμόνι και αγαπημένο περγαμόντο.

Η συνταγή αυτή βγάζει περίπου 40-50 μελομακάρονα ανάλογα με το  μέγεθός τους.

Scroll Up