Bασιλόπιτα η αρωματική!

 

Η βασιλόπιτα μου είναι καλύτερη από τη δική σου; Mια δοκιμή θα σε πείσει.
Συστατικά
  • 5 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 240 γρ ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό (ή γάλα)
  • 70 ml ξυνόγαλα
  • 1 κ.σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3-4 δάκρυα μαστίχα
  • 100 γρ αμύγδαλο καλά τριμένο (πούδρα)
  • 1 κ.γ. baking
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • 1 σφηνάκι λεμοντσέλο
Εκτέλεση

Αρχικά χωρίζουμε τα αυγά μας (ασπράδια-κρόκοι) και χτυπάμε με αβγοδάρτη ή μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα. Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μίξερ το βούτυρο  με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει (6-7 λεπτά).

Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι ανακατεύοντας τον (προσοχή μπορεί να ξεχειλίσει).Σε ένα μπολ τοποθετούμε  το baking, την κανέλα, το ξύσμα λεμόνι -πορτοκάλι, τη βανίλια και το αλεύρι κοσκινισμένο.

Προσθέτουμε και τα δάκρυα της μαστίχας, που έχουμε χτυπήσει σε ένα μικρό γουδί μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη (στο σημείο αυτό εαν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε και μαχλέπι).

Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και το λεμοντσέλο και εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι μας με το γιαούρτι και το ξυνόγαλα.

Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου.

 

Τέλος, με ελαφρές κινήσεις ρίχνουμε τη μαρέγκα  μας και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.

 

Τοποθετούμε σε πολύ πολύ καλά  αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι (καλύτερα να είναι στρογγυλή αποσπώμενη - 25-26 εκατ διαμέτρου), ρίχνουμε και το φλουρί (αφού το τυλίξουμε με λίγο αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε στους 170 για 45-50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

 

Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά καλά.

Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε. Χρόνια σας ΠΟΛΛΑ!

 

Τips

Η επιτυχία έχει να κάνει με τη σωστή επιλογή των καλύτερων υλικών κυρίως του βούτυρου (αγελαδινό κατά προτίμηση).

Τη στιγμή που θα ρίξουμε το πορτοκάλι θα φανεί σα να κόβει το μείγμα. Μην πτοείστε έτσι δείχνει αρχικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εαν δεν αγαπάτε το αμύγδαλο αντικαταστείστε το με αλεύρι.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Scroll Up